Home ZAKWASZENIE ORGANIZMU


CZŁOWIEK JEST TAKI, JAKA JEST WODA KTÓRĄ PIJE

Z powodu niewłaściwego stylu życia, diety i wpływu środowiska problem ten dotyczy każdego z nas. Prowadzi do modyfikacji środowiska wewnętrznego, dając zielone światło chorobom; zmienia się równowaga pH co wpływa również na  procesy fizjologiczne - słabną mechanizmy obronne organizmu. Gdy jesteśmy w pełni zdrowia, posiadamy odpowiednie rezerwy alkaliczne do naszej ochrony. Długotrwałe zakwaszenie pozbawia organizm składników mineralnych (wapnia, sodu, potasu i magnezu) z ważnych narządów i kości - w ten sposób organizm buforuje (neutralizuje) i usuwa ze swojego wnętrza kwaśne produkty przemiany materii. Początkowo proces zakwaszenia przebiega bezobjawowo, ale po pewnym czasie dochodzi do poważnego uszkodzenia organizmu.


ORGANIZM DZIECKA KARMIONEGO PIERSIĄ MA ODCZYN ZASADOWY.

Z UPŁYWEM LAT ORGANIZM ULEGA ZAKWASZENIU.


Nasze ciała są w stanie ciągłego metabolizmu, w czasie którego tworzy się kwas potrzebny do otrzymania energii i innych procesów biochemicznych. Zdrowy metabolizm tworzy odpady kwasowe, takie jak cholesterol, kwas moczowy i kwas octowy. Nawet stosując najlepszą dietę tworzenie się odpadów kwasowych jest nieuniknione. Muszą one być neutralizowane i usuwane z organizmu.

Zakwaszenie organizmu powiększa się przez jedzenie pożywienia konserwowanego, zanieczyszczonego chemikaliami. Napoje gazowane tak popularne teraz u dzieci mają pH 2.5. Doprowadza to do stanu, w którym sam organizm nie jest w stanie zneutralizować kwasu wytworzonego przez spożyte produkty.

Najważniejszym aspektem zdrowego ciała i długiego życia jest utrzymywanie go w stanie lekko zasadowym. Nierównowaga pH w organizmie stwarza warunki dla rozwoju bakterii, wirusów, drożdży.

Akumulacja odpadów kwasowych jest ściśle związana z brakiem witalności, z rozwojem chorób zwyrodnieniowych i z postępującym procesem starzenia się.

Zakwaszenie krwi powoduje, że dostarczane są mniejsze ilości tlenu do komórek co powoduje w końcu ich śmierć.

Co się dzieje, gdy ciało jest zakwaszone:

1. Zmniejsza się zdolność organizmu do wchłaniania składników mineralnych i odżywczych;
2. Zmniejsza się produkcja energii w komórkach;
3. Zmniejsza się zdolność organizmu do regeneracji uszkodzonych komórek;
4. Zmniejsza się zdolność organizmu do detoksykacji metali ciężkich;
5. Powstaje środowisko do rozwoju komórek nowotworowych;
6. Ciało jest bardziej narażone na zmęczenie i choroby.


Ludzie, którzy mają zakwaszone ciało najczęściej wykazują takie objawy jak niepokój, rozszerzone źrenice, biegunkę, uczucie zmęczenia wcześnie rano, bóle głowy, bezsenność, nerwowość, szybkie bicie serca, niespokojność nóg, duszność, duże łaknienie, wysokie ciśnienie krwi, suche stopy i ręce.

PH krwi powinno wynosić 7,35 -7,41 jeżeli ono spada poniżej tych wskaźników powoduje to stan chorobowy.

Dr Robert Young naukowiec, naturopata, mikrobiolog, w ostatnich latach został uznany za jednego z najlepszych naukowców na świecie.

Jednym z jego odkryć jest twierdzenie, że istnieje tylko jedna choroba i jest to zakwaszenie krwi i tkanek spowodowanych przez sposób odżywiania i życia. Współczesne diety są obfite w cukier i białko zwierzęce, zwłaszcza mięso, ryby, jaja i produkty mleczne - powodują one nadmierne zakwaszenie krwi. To środowisko kwaśne stwarza warunki do życia mikroorganizmów takich jak wirusy, bakterie, grzyby i drożdże.

Być może jednym z najlepiej znanych odkryć Dr Younga jest teoria dotycząca nadwagi. Pokazał on, że otyłość jest w zasadzie problemem zakwaszenia organizmu. Co to oznacza? Ciało wytwarza komórki tłuszczowe, aby odciągnąć kwasy od najważniejszych organów, żeby te kwasy dosłownie nie zadławiły Twoich organów na śmierć. Dowodzi on, że tłuszcz ratuje Ci życie! Tłuszcz jest więc reakcją Twojego organizmu na alarmująco wysoki poziom kwasu.

Jaką żywność należy jeść
?

Wszystkie ciemnozielone jarzyny i żółte warzywa, rośliny okopowe, świeżo wyciskane soki warzywne, produkty o wysokiej zawartości chlorofilu  takie jak migdały lub orzechy laskowe, które są bardziej zasadowe. Migdały są bogate w tlen zwłaszcza po nasączeniu ich wodą przez 12 godzin, dobre są również fasolka mung, koniczyna i rzodkiewka, produkty sojowe jak tofu, ziarno, orkisz, proso i gryka, zioła, przyprawy, wodorosty, cebula, czosnek. Z owoców m.in. awokado, cytryny, grejpfruty.

Powyższe dane uzmysłowiają jakie rodzaju żywność mamy do dyspozycji. Dobór ich w każdej diecie indywidualnie powinien być inny. Balans kwasowo-zasadowy powinien być regulowany na bieżąco.

Wewnętrzna równowaga powinna polegać na diecie w 80% zasadowej i 20% kwasowej. Jest to stosunek 4:1. Jeśli jednak masz problemy chorobowe to dieta powinna być 100% zasadowa lub w stosunku 5:1.

Zakwaszenie wychodzi przez mocz. Zasadowość jest związana z wapniem, potasem i magnezem, jest kierowana z powrotem do krwi, aby zneutralizować kwas znajdujący się we krwi.

Wpływ współczesnych napojów bezalkoholowych na organizm.

W większości napoje te są produkowane na wodzie destylowanej. Badania konsumenckie wykazały, że pijąc te napoje (z cukrem lub bez) tracimy duże ilości wapnia, magnezu i innych minerałów.

Im więcej strat mineralnych tym większe ryzyko wystąpienia osteoporozy, chorób zwyrodnieniowych stawów, niedoczynności tarczycy, choroby wieńcowej, wysokiego ciśnienia itd. Napoje bezalkoholowe są bardzo kwaśne (od 2.5 - 3.5 pH). Jeżeli one są pakowane w puszki, następuje reakcja między płynem a aluminiową puszką.

Z badań wykonanych na pacjentach z chorobą Alzheimera, wykazały wysoki poziom aluminium w ich mózgach. Metale ciężkie w mózgu mogą prowadzić do wielu chorób neurologicznych i psychicznych. Ludzkie ciało jest najzdrowsze, gdy posiada 7 pH jeżeli pijemy napój, który ma 2.5 pH, wprowadzamy do naszego ciała kwas 50 000 bardziej kwaśny od waszego ciała. Szacuje się, że potrzeba 32 szklanek wody o pH 7.0, aby zrównoważyć jedna szklankę coca coli.

Ponieważ praktycznie wszystkie organizmy Polaków są silnie zakwaszone, im wyższa wartość pH, tym lepiej - zdrowiej dla nas.

Zatem pH spożywanej wody powinno być wyższe niż 7.4, ponieważ większość płynów naszego ciała musi utrzymać równowagę pH na poziomie 7.35. Idealnie by było, gdyby woda, którą pijemy na co dzień miała wartość pH w granicach 8.0 - 9.5.

Jakiej żywności unikać ?

Bardzo niewiele osób wie jakie ilości wielopostaciowych bakterii, drożdży i grzybów jest obecnych w czasie przechowywania i fermentacji żywności.

tekst Maria Gruszczyńska

 

Według dr Lyndy Farsetto z The California University (UCLA), zajmującej się równowagą kwasowo-zasadową, nasz organizm prowadzi ,,wojnę” o wątpliwym wyniku, w której zużywa wszystkie swoje rezerwy. W efekcie prowadzi to do uszkodzenia nerek i wątroby - naszych najważniejszych narządów odtruwających. Badając grupę około 100 starszych osób odkryła, że zamiast usuwać kwaśne toksyny przez nerki, gromadzimy je w tkance tłuszczowej - w ten sposób nasz organizm chroni istotne narządy przed zakwaszeniem; jednak w międzyczasie rozwijają się takie choroby jak rak, cukrzyca, problemy ze stawami i wiele innych patologii.

Nie jest odkryciem ostatnich lat, ze zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej jest przyczyną chorób.


Edgar Cayce stwierdził, że poprzez odtruwanie organizmu - z pomocą ziół, oczyszczania okrężnicy, postu, masażu, kąpieli parowych i diety - można przywrócić rezerwy alkaliczne organizmu.

W 1933 r. dr William Howard stwierdził,
"Choroby są wywołane autointoksykacją narządów, która jest efektem akumulacji w organizmie kwaśnych produktów przemiany materii."


Dr George W. Crile powiedział:
,,Nie ma naturalnej śmierci. Każdy zgon, którego ukryta przyczyna jest rzekomo naturalna, jest końcowym punktem zaawansowanego zakwaszenia".


Dr Theodore A. Baroody napisał w swojej książce, zatytułowanej „Alkalize or Die!", ze: ,
"Bez względu na to, jak wielu chorobom nadamy imię, ich korzeni w równej mierze należy szukać w zakwaszeniu organizmu".


Dr Robert O. Young w swojej książce, zatytułowanej ,,The pH Miracle", pisze:
,,Musimy zmienić swoje wewnętrzne środowisko, by pozostać zdrowym i oprzeć się także wewnętrznym czynnikom uszkadzającym".

Według Sanga Whang, autora książki zatytułowanej ,,Reverse Aging",
"Nawet jeśli spożywamy najlepszą, naturalną żywność czy warzywa i owoce z naturalnych upraw, to 97% naszej żywności zawiera azot, wodór i tlen, tak więc wciąż gromadzą się kwaśne produkty przemiany materii. To jest właśnie ten proces, który prowadzi do starzenia."

Autor wspomina o dobrej i złej żywności. Na nieszczęście, tradycyjne pokarmy również są zakwaszające. Człowiek potrzebuje żywej, pełnej, alkalicznej, zielonej żywności. ,,Dobry" pokarm zawiera mniej kwaśnych, a więcej neutralizujących substancji. Ponadto, z trudem możemy znaleźć produkty pozbawione pozostałości sztucznych nawozów i środków ochrony roślin, ponieważ wiatr i deszcz przenoszą toksyny z jednych upraw na inne. Dlatego możemy stwierdzić, że w dzisiejszych czasach w naszym środowisku praktycznie nie istnieją 100% bioprodukty.

Zdaniem dr Charles Mayo:
,,Ogólnie rzecz biorąc, można powiedzieć, ze sole tworzące twardą wodę zawsze uczestniczą w rozwoju chorób. Te składniki mineralne przedostają się ze ściany jelita do układu limfatycznego, a następnie do krwi, by drogą naczyń krwionośnych dotrzeć do każdej części ciała. Jest to przyczyną większości ludzkich chorób".

 

A zatem, zakwaszenie organizmu to bezpośredni efekt naszej żywności, stresu i procesów metabolicznych. Bezpośrednio poprzez krążenie limfatyczne obciąża nerki, które są w stanie usunąć nadmiar kwaśnych produktów tylko przez pewien czas. Stres, poprzez działanie adrenaliny, również obniża skuteczność alkalizacji. W związku z zakwaszeniem, sieć naszych naczyń krwionośnych nieustannie ,,koroduje". Ponieważ za ich pośrednictwem powiązane są ze sobą komórki organizmu, uszkodzenie rozprzestrzenia się na cały organizm.

W dawnych czasach nasi przodkowie spożywali tylko naturalną żywność. Nieorganiczne substancje chemiczne, nieznane organizmowi, po raz pierwszy pojawiły się w naszej żywności około 50 lat temu, w stale wzrastających ilościach. Obecnie, w naszej żywności znajduje się coraz więcej sztucznych dodatków: konserwantów, wzmacniaczy smaku, barwników, tanich wypełniaczy, których długoterminowy wpływ na organizm nie jest do końca poznany. Te substancje chemiczne stale odkładają się w organizmach konsumentów, co w efekcie obniża funkcjonowanie i skuteczność ich systemu immunologicznego. W poważnych przypadkach mogą powodować rozwój licznych chorób, np. niektórych chorób autoimmunologicznych i alergii jako konsekwencji nadmiernego obciążenia organizmu.

Może tak się również zdarzyć, że choroba nie jest wywołana samą substancją chemiczną, natomiast jej przewlekła obecność w organizmie powoduje nieodwracalne uszkodzenia.