Home WPŁYW WOLNYCH RODNIKÓW

Wolne rodniki - źródło chorób i starości!


Choroby wywołane przez wolne rodniki

Układ immunologiczny:
Podatność na infekcje i stany zapalne, chroniczne infekcje wirusowe i grzybice, HIV. Wewnetrzne schorzenia układu odpornościowego, alergie

Przemiana materii:
Cukrzyca z uszkodzeniami występującymi w jej nastepstwie , zaburzenia w przemianie tłuszczów

Serce-układ krążenia:
Nadciśnienie, arterioskleroza, schorzenia naczyń wieńcowych, zaburzenia rytmu serca

Układ nerwowy:
Niewydolność mózgu z osłabieniem pamięci i zdolności do koncentracji, ogólny stan wyczerpania, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane

Organy trawienia:
Chroniczny stan zapalny trzustki, toksyczne i zapalne schorzenia watroby, nieżyt żołądka, wrzody żołądka i dwunastnicy, choroba Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego (colitis ulcerosa)

Układ kostny:
Artroza, reumatyzm

Płuca:
Chroniczne zapalenie oskrzeli i włókniste schorzenia, schorzenia tkanki płucnej, astma

Skóra:
Łuszczyca, egzemy, zaburzenia w wytwarzaniu pigmentu i jego rozmieszczeniu

Choroby nowotworowe:
Wszelkie formy nowotworów

Schorzenia wieku starczego:
Demencja starcza, choroba Alzheimera, Parkinson

 

 

 

 

Jedna z głównych przyczyn chorób i starzenia się jest przewlekły niedobór wody, tzn. odwodnienie. Jeśli komórki są stale odwodnione, słabną. Ponieważ nie pijemy wystarczających ilości czystej wody, nasze komórki starzeją się bardzo szybko i łatwo zapadamy na choroby.

Podczas picia wody jonizowanej powstaje środowisko pełne ujemnych jonów (podobnie jak na wybrzeżu czy w wodospadzie), które znane jest ze swojego korzystnego wpływu na organizm. W takim przypadku nasz system obronny jest pobudzany i wzmacniany, w efekcie rzadziej chorujemy, osiągamy maksymalny poziom energetyczny. Wzmocnieniu ulegają procesy eliminacji, łagodnieją dolegliwości bólowe i możemy zaobserwować silną regenerację organizmu.

W zasadzie proces starzenia się jest nieprzerwaną intoksykacją wywołaną kwaśnymi produktami przemiany materii i związanym z tym uogólnionym stanem uszkodzeń i niedoborów. Z punktu widzenia procesów biochemicznych organizmu, proces starzenia to nic innego jak zużycie składników mineralnych w celu neutralizacji kwaśnych produktów.

Wolne rodniki są niestabilnymi cząsteczkami, zawierającymi nieparzystą liczbę elektronów, które dążą do przywrócenia stanu prawidłowego, czyli parzystej liczby elektronów. Z powodu tej aktywności wywołują szereg procesów oksydacyjnych, atakując stabilne składniki chemiczne. Uzupełniając elektrony z komórek otaczających tkanek, doprowadzają w efekcie do ich uszkodzenia. Elementy błon komórkowych są podatne na utlenianie, co wynika z ich struktury chemicznej. Bardziej precyzyjnie powinniśmy powiedzieć, że ,,jełczeją", ponieważ powierzchnie błon komórkowych i organelli komórkowych są złożone m.in. z tłuszczów.

Głównym powodem starzenia się jest oksydacja organizmu. Zapobieganie lub odwrócenie tego procesu odwleka starzenie się organizmu. Im wyższą wartość ORP posiada żywność lub napoje, tym bardziej utleniają, postarzają organizm. ORP jest jednostką miary, która wyraża stopień utleniacza (Oxidation Reduction Potential - potencjał utleniania redukcji). Rozwiązaniem może być picie wody jonizowanej, którą obecnie sami możemy przygotować z pomocą urządzenia do oczyszczania i jonizacji wody AQUARION.

W zasadzie wolne rodniki są wytwarzane w przebiegu procesów metabolicznych: albo przy pomocy specjalnych białek (enzymów), albo w bezbiałkowych procesach biochemicznych. Mogą również pochodzić ze źródeł zewnętrznych (spaliny samochodowe, promieniowanie jonizujące, dym papierosowy, silne światło słoneczne, zatrucie toksynami i lekami, itp.). Reakcje wolnorodnikowe zachodzą w każdej komórce organizmu, lecz najważniejszymi narządami docelowymi są serce, naczynia krwionośne, mozg i nerwy, nerki, wątroba i płuca.


Wolne rodniki nalezą do dwóch dużych grup:



1. Reaktywne formy tlenu:


*Rodnik ponadtlenkowy ('02-) - może pochodzić z cząsteczki tlenu w przebiegu oddychania mitochondrialnego
*Rodnik hydroksylowy ('OH) - może być wytwarzany podczas reakcji zapalnych zachodzących w tkankach


2. Reaktywne formy azotu:


Najlepszy przykład - wolny rodnik tlenku azotu ('NO)

Istnieją również składniki, które nie posiadają wolnych niesparowanych elektronów, niemniej jednak są reaktywne i potrafią wchodzić w reakcje z molekułami biologicznymi (np. nadtlenek wodoru, kwas podchlorawy czy składniki zwane nadtlenoazotynami).

Organizm odkrył sposób wykorzystania wolnych rodników do własnych celów. Np. używa wolnych rodników do niszczenia mikroorganizmów, dostających się na jego teren. Leukocyty spieszą do intruzów i nagle w pobliżu komórek docelowych uwalniają duże ilości utleniaczy, wolnych rodników i innych reaktywnych składników (wybuch tlenowy), które niszczą komórki docelowe, ale często również nie przezywa sam leukocyt.
Jeden ze składników uszkadzających komórki, produkowany przez leukocyty, nie jest niczym innym niż kwasem podchlorawym, który pod względem chemicznym jest identyczny z Cloroxem - popularnym środkiem stosowanym do dezynfekcji. Innym ważnym wolnym rodnikiem, produkowanym przez leukocyty, jest rodnik ponadtlenkowy.


Poza procesami metabolicznymi, wolne rodniki są wytwarzane pod wpływem wielu innych czynników, np. w przypadku osłabienia systemu immunologicznego, regularnego spożycia alkoholu w dużych ilościach, przygotowania posiłków z użyciem tego samego oleju czy smalcu.

Inne źródła powstawania wolnych rodników to:

*palenie papierosów,
*ciężka praca fizyczna,
*nadmierna aktywność fizyczna,
*przewlekle stany zapalne w organizmie,
*spożywanie chemicznie zanieczyszczonej żywności
*lub mocno chlorowanej wody pitnej.

Należy również wspomnieć o gumowych elementach w urządzeniach elektrycznych, zapobiegających oparzeniom czy materiałach budowlanych. Pod wpływem wysokich temperatur, z urządzeń tych ulatnia się wiele substancji, które wdychamy. Nie należy również zapominać o telefonach komórkowych, jak również o promieniowaniu anten radiowych i stacji nadawczych: osoby żyjące w takim środowisku powinny liczyć się z ryzykiem rozwoju chorób, powstałych w wyniku zwiększonej ilości wolnych rodników.

Czy wiesz że...

Im dłużej dany produkt poddany  obróbce przemysłowej; tym ma więcej wolnych rodników,  im więcej zastosowano "polepszaczy", stabilizatorów, wypełniaczy, sztucznych kolorów , konserwantów - tym większe nasycenie wolnymi rodnikami,   Im dłuższa data ważności tym więcej rodników, Im dłużej smażysz, pieczesz, przechowujesz, gotujesz tym bardziej utleniasz, generujesz wolne rodniki i produkty utleniania.


Wolne rodniki wpływ na zdrowie


Wolne rodniki uszkadzają białka i DNA - kod genetyczny komórki. Skutkiem zaatakowania białka jest gwałtowne starzenie się komórki. Na zewnątrz widać to dokładnie. Skóra staje się sucha, stara, zwiotczała. Mięśnie słabną i tracą swoją sprężystość. Ten proces zachodzi również wewnątrz organizmu, ale skutki są o wiele gorsze. Starzeje się cały organizm, ponieważ starzeją się wszystkie komórki, których białko jest zaatakowane przez wolne rodniki.

Wolne rodniki  uszkadzają DNA,  a to powoduje zmiany w strukturze kodu co jest przyczyną zmian właściwości DNA,  jego mutacji. Zmutowane komórki mogą nie spełniać dotychczasowych swoich funkcji; mogą też wymknąć spod kontroli się i mnożyć jak oszalałe bez żadnego planu stając się nowotworem.