Home PRODUKTY ALKALIZUJĄCE

Każdego dnia pij czystą, bogatą w tlen jonizowaną wodę



Co alkalizuje nasz organizm?


Lista składników pokarmowych, poprzez które możemy wpływać na naszą równowagę kwasowo-zasadową. Wybór będzie łatwiejszy, jeśli już rzut oka wystarczy, żeby się zorientować co jest dla nas wskazane. Artykuły żywnościowe o charakterze zasadowym mają "zielone światło". Nie tylko można, ale wręcz trzeba po nie sięgać.

Żywność alkalizująca

* Warzywa: Czosnek, bakłażany, botwina, brokuły, szparagi, pietruszka, brokuły, kabaczek, cukinia, marchew, seler, kalafior, cukinia, ogórek, grzyby, groszek, fasola, cebula, imbir, algi niebiesko-zielone, szpinak, brukselka, lucerna, kapusta, kalarepa, brukselka, sałata, chrzan, musztarda, grzyby shitake, pomidory, buraki, cebula, chrzan, pieczarki itp.

*Owoce: Awokado, ananas, agrest, grejpfrut, cytryna, banany, borówka, czereśnie,  limonka, orzech kokosowy, figi, jabłka itp.

* Tłuszcze/oleje (tłoczone na zimno): Olej z awokado, kokosowy, z nasion winorośli, oliwa z oliwek, olej z wiesiołka, itp.

* Jaja: żółtko

*Białka: Śmietanka kremowa, mleko matki, mleko świeże, mleko kozie, soja, limona, fasola, soczewica, gryka, jogurt, orkisz, semolina, tofu, kasztan, siemię lniane, pestki dyni, ziarna sezamu, słonecznika, migdały,  itp.

* Inne: Woda alkaliczna, mleczko pszczele, lecytyna, probiotyki, pieprz cayenne, pieprz czerwony, zielona herbata, herbaty ziołowe  itp.

* Słodziki: Stevia, ksylitol, cykoria.

* Przyprawy: Cynamon, curry, imbir, musztarda, chili, pieprz, sól morska, zioła, itp.